Pilar Mariné Jové
Psicòloga especialista en clínica
Foto: people-1492052_1280 (Pixabay)
Data de publicació: 14 de juliol de 2025

El fatalisme i la queixa són patrons mentals que poden quedar-se atrapats en cicles poc productius.

Hi ha algunes estratègies que ens poden ajudar a reaccionar de manera favorable:

– Canvia el focus mental: En lloc de concentrar-te en el que va malament o no pots controlar, dirigeix l’atenció cap a les accions concretes que sí que pots prendre. Pregunta’t: Què puc fer avui, per petit que sigui, per millorar aquesta situació? Aquest canvi d’enfocament et dona poder personal.

– Practica la gratitud activa: No es tracta només de pensar en coses bones, sinó de reconèixer activament els aspectes positius del teu dia. Pot ser tan simple com valorar un cafè calent o una conversa agradable. Això reentrena el cervell per detectar oportunitats en lloc de problemes.

– Converteix les queixes en accions: Quan et trobis queixant-te, para’t i reformula: En lloc de dir que ‘això és terrible’, què puc fer per canviar-ho?’ Si no pots canviar la situació externa, pots canviar com hi respons o què aprens d’ella.

– Cultiva la responsabilitat personal: El fatalisme sovint neix de sentir que no tenim control. Identifica les àrees de la teva vida on sí que tens influència –les teves decisions diàries, la teva actitud, les teves relacions– i actua amb consciència sobre elles.

– Envolta’t de perspectives constructives: L’entorn social influeix molt en la nostra mentalitat. És important buscar persones que afrontin els problemes amb esperança i acció, en lloc d’aquelles que reforcen el pessimisme.

– Limita l’exposició a notícies negatives: Estar constantment exposat a notícies alarmants pot augmentar l’ansietat. Estableix límits en el consum de mitjans i busca fonts fiables i equilibrades.

– Apren a gestionar l’estrès: Tècniques com la meditació, la respiració profunda o el mindfulness poden ajudar a reduir l’estrès i millorar la teva capacitat per afrontar reptes.

– Rutina saludable: Dormir bé, fer exercici regular (allibera endorfines) i una dieta equilibrada milloren la resistència a l’estrès.

La clau d’aquestes estratègies està en la consistència: aquests canvis requereixen pràctica diària, però amb el temps es converteixen en nous hàbits mentals més saludables.

Comparte esta publicación

Deja un comentario